Salah satu peringkat selepas padi dituai ialah proses memisahkan biji padi daripada tangkainya. Proses ini dipanggil MONGUPOG, iaitu dengan memijak padi yang telah dituai dengan menggunakan kaki. Selepas dipisahkan maka proses mengangin dengan menggunakan lilibu akan dilakukan. Selepas itu padi akan disimpan dalam stor sebagai stok makanan dan dijadikan bibit untuk musim akan datang.
Saya percaya generasi sekarang sudah jarang/kurang terlibat dengan aktiviti penanaman padi terutamanya menggunakan kaedah penanaman tradisional. Saya pernah menulis dlm blog ini tentang krisis makanan yang kita (dunia/Malaysia) hadapi. Mahu tidak mahu kerajaan dan kita semua harus melihat dengan serius tentang usaha memantapkan penanaman padi agar bekalan makanan sentiasa terjamin. Akhirnya..oleh kerana sambutan pesta menuai adalah sinonim dengan padi maka saya mengucapkan KOPIVOSIAN TADAU KOKOTUAN. Semoga semangat bambayaron sentiasa mengalir di jiwa kita dengan mengasihi tanah dan tanaman padi selama-lamanya.
Saya percaya generasi sekarang sudah jarang/kurang terlibat dengan aktiviti penanaman padi terutamanya menggunakan kaedah penanaman tradisional. Saya pernah menulis dlm blog ini tentang krisis makanan yang kita (dunia/Malaysia) hadapi. Mahu tidak mahu kerajaan dan kita semua harus melihat dengan serius tentang usaha memantapkan penanaman padi agar bekalan makanan sentiasa terjamin. Akhirnya..oleh kerana sambutan pesta menuai adalah sinonim dengan padi maka saya mengucapkan KOPIVOSIAN TADAU KOKOTUAN. Semoga semangat bambayaron sentiasa mengalir di jiwa kita dengan mengasihi tanah dan tanaman padi selama-lamanya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan